pil pil
kong Alfred av England
(0847/0849-0901)
dronning Etheldwitha
(-0903)
kong Edvard I av England
(-0924)
konkubine Egwina
konge Athelstan av England
(ca 0895-0939)

 

Familiekoblinger

konge Athelstan av England

  • Født: ca 895, Wessex, England
  • Død: 27 okt 939 i en alder av omkring 44 år
  • Begravet: Malmesbury Abbey, Wiltshire

punktmerke   Et annet navn for Athelstan var konge Adalstein av England.

bilde

punktmerke  

Han var konge av England i tidsrommet fra 924 til 939.
Som konge av England etterfulgte Adalstein sin halvbror Ethelweard (904-924). Ethelweard døde i Oxford etter bare å ha vært konge i seksten dager. Det har blitt spekulert om Ethelweard ble drept etter ordre fra Adalstein. Uansett ble Adalstein konge den 17. juli 924.
Adalsteins mor het Egwina og var først kjent som ei fattig datter av en gjeter. Edvard den eldre ble forelsket i henne. Det ble derfor stilt spørsmåltegn om Adalstein rettslig kunne bli konge ettersom han ikke var blitt født innenfor ekteskap, og tillegg var morens ætt ikke god nok. Seinere ble moren skildret som "en dame av adelsslekt.
Krigerkonge
Adalstein er ofte sett på som den første rettslige kongen av hele England. Han hadde militær framgang, og vant slag både over engelske rivaler og mot vikinger utenfra. Området han styrte ble utvidet til deler av Wales og Cornwall. Den største seieren kom i slaget ved Brunanburh i 937.
Selv om Adalstein gikk inn i flere allianser knyttet til familien, giftet han seg aldri og fikk ingen barn.
Adalstein døde i år 939 ved Gloucester. Halvbroren kong Edmund I av England etterfulgte ham.
Adalstein var fosterfar til den seinere kong Håkon den gode, også kalt Håkon Adalsteinsfostre, av Norge. Kong Håkon fikk en kristen oppdragelse av sin formynder, og forsøkte forgjeves å innføre kristendommen i Norge.
I de norske kongesagene, Heimskringla, ble Adalstein omtalt som "kong Adalstein". Egil Skallagrimsson og broren Tololv var leiesoldater i Adalsteins tjeneste. Da Torolv falt i et slag ble Egil svært morsk, forteller Egils saga, og den engelske kongen måtte blidgjøre ham med flere gylne gaver, foruten to kister med sølv som erstatning for brorens død.
En søster av Adalstein ble i 926 giftet bort til Sigtrygg Caech, en norrøn-gælisk konge av Jorvik.


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia