pil
(usikker far) Trond Tordsen Benkestok
(1350-)
Tord Benkestok
(1380-)
Navn-ukjent

riksråd Trond Tordsen Benkestok
(1410-etter 1472)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Birgitte Torleifsdatter Kjellingmule

riksråd Trond Tordsen Benkestok

  • Født: antatt ca 1410
  • Ekteskap: Birgitte Torleifsdatter Kjellingmule
  • Død: etter 1472

punktmerke   Et annet navn for Trond var Trond Benkestok til Talgø og Haraldseid.

bilde

punktmerke  

Trond Tordsson Benkestok til Talgø er omtalt i 1444 som medlem av Norges riksrådaad. Den 4. desember dette året deltok han i et riksrådsmøte i København og bekreftet kong Christoffers retterbot om de hanseatiske kjøpmenns rettigheter i Norge. Det var en redusert rådsforsamling til stede, kun 12 personer, 5 geistlige og 7 verdslige, hvorav Trond Benkestok er nummer seks og tituleres væpner. Den geografiske spredningen var likevel ivaretatt, siden det bare manglet representanter for det indre Østlandet, Nordlandene og Island. Sannsynligvis representerte Trond høvedsmannen på Båhus.
Han var i 1444 skrevet til gårdene Haraldseid i Skjold og Tolga (Talgøy/Sør-Talgje).
Etter innbyrdeskrigen 1448/49 ble han sannsynligvis avsatt fra riksrådet, men fikk tydeligvis beholde sin væpner-tittel. I 1472 nevnes han som væpner og meddommer i en arvesak i Trondheim, og i 1472-73 er han omtalt flere ganger som væpner i Bergen. Det synes som at han nå har flyttet til Bergen og bosatt seg i Ytre Galgen, en eiendom som faren hans hadde eid tidligere. Den 2. juni 1473 undertegnet han og sønnen et forlik med to tyskere ang. deling av denne eiendommen.

Slekten Benkestok var en av de opprinnelige norske adelsslekter, og en av de få som overlevde middelalderen. Slektsnavnet gikk ut av bruk midt på 1600-tallet. Personer i slekten eide i sin tid mye jordegods i Båhuslen, i Herjedalen, på Vestlandet, i Nord-Norge og på Færøyene.
Selve navnet Benkestok er det ikke gjort noe alvorlig forsøk på å forklare betydningen av. Ifølge myten skal slektens stamfar ha reddet den forfulgte dansk-norske kongen ved å skjule ham fra svenske tropper under en stokk eller i en sengebenk.
Slektens eldste kjente person er Tord Benkestok i Strand. Han er nevnt i Oslobiskop Øystein Aslakssons store jordebok fra slutten av 1300-tallet over kirkelig eiendom i Oslo bispedømme. Strand ligger i Forshelle (nå Forshälla) sogn, 11 km sørsørvest for Uddevalla i det som var det gamle norske landskapet Båhuslen. Gården ligger som navnet sier ved kysten, nærmere bestemt ved Svanesundet (Svanehals, nå Havstens fjord, Brunnefjälls kile og Halsefjorden) mellom fastlandet og Orust.
Personer i Benkestok-slekten hadde også forbindelser til Ryfylke, der Talgøy i Sjørnarøyane og Haraldseid i Skjold var setegårder, og til Sogn, der Jordanger var setegård. Senere flytter slekten nordover, og Melø Gård i Meløy ble utgangspunkt for slektens store utbredelse i Nordland.
(Kilde: Wikipedia)


bilde

Trond giftet seg med Birgitte Torleifsdatter Kjellingmule, datter av sysselmann Torleif Ellingsen Kjellingmule og Ingeborg Nn. (Birgitte Torleifsdatter Kjellingmule ble født antatt ca 1435.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia