Rasmus Knutsen Vignes
(ca 1574-etter 1664)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Ukjent

Rasmus Knutsen Vignes

  • Født: ca 1574
  • Ekteskap: Ukjent
  • Død: etter 1664, Vignes søndre, Finnøy
bilde

punktmerke  

Han er den sannsynlige far til Peder Rasmussen (bbok Finnøy-I s.210-211).
Rasmus er nevnt første gang som skattyter på Søre Vignes i 1606, og han går igjen så å si hvert år fram til 1660-årene. I 1645 betalte han koppskatt for seg og kona, og i 1661 fikk han vitner på tinget til å bekrefte at han var "forarmet" og ikke kunne betale skatt.
I 1664 er alderen oppgitt å være 90 år, og dersom dette er riktig, må han være født ca 1574.
Han var lagrettemann i årene 1623-1636 og i 1650-årene.
Rasmus figurerer ofte i rettsprotokollene. Den alvorligste saken er fra 1634, da han ble innstevnet for "horeri med Siri Ladsten". Saken verserte for retten på flere tingsamlinger i 1634 og 1635. Det ble ført en rekke vitner som fortalte utførlig om ting de hadde sett og hørt. Bjørn Nordbø fortalte under ed at da han og kona fire år tidligere var i barsel-lag på Kingestad og overnattet i ei bu, kom Rasmus og Siri og la seg sammen, men hvem av dem som la seg først, visste han ikke.
Det ble også ført vitner som fortalte at de hadde sett Siri og Rasmus sammen i Bruskebergmarka, og det ble referert fra en samtale som Siri skulle ha hatt med Peder på Ytre Ladstein, da hun gråtende hadde vedgått det som hadde skjedd: "Jeg var ung for hannem. Jeg var ikke uden 30 år, og han var en gammel mann". Hun mente at han skulle hatt bedre forstand enn å legge seg etter en ung, fattig kvinne og ødelegge hennes gode navn og rykte. Deretter hadde hun forbannet Rasmus og hans barn.
Som forklaring på dette fortalte Siri i retten at hun en 13. dag jul var blitt tilkalt av Peder Ladsteins kone, som hadde bedt om hjelp fordi hun var syk. Der var hun blitt drukket full av "munngott", og hun husket ingenting av hva hun måtte ha sagt.
I alvorlige leiemålssaker måtte de to innblandede få 12 nøytrale bygdefolk til å sverge uskyld sammen med seg. I denne saken lyktes det ingen av partene å skaffe tilstrekkelig med personer til å avlegge ed for seg, så saka måtte til Stavanger for en høyere rettsinstans, som bl.a. kunne ta stilling til om forbrytelsen gav grunnlag for skilsmisse, dersom ektefellen til den innstevnede krevde det.
Rettsprotokollene forteller ikke hvordan denne saken endte, men Rasmus måtte betale en kraftig bot, hele 15 riksdaler, som ble bestemt "etter hans yderste formue".

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han hadde bruk nr 1 (bruk A) på Vignes søndre, Finnøy ca 1600 - ca 1665.

• Han finnes i folketellingen i 1664 på Vignes søndre, Finnøy. I en alder av 90 år er han ført i manntallet som den ene av 7 brukere på Søndre Vignes. Sønnen Peder hadde et av de andre brukene.


bilde

Rasmus giftet seg med.


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia