pil
Unås Nn
Gunhild Asgautsdatter
Stefan Svinøy
Astrid Unåsdatter
(etter 1152-)
Peter Stefansen
(-ca 1210)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Ingebjørg Magnusdatter

Peter Stefansen

  • Ekteskap: Ingebjørg Magnusdatter
  • Død: ca 1210

punktmerke   Et annet navn for Peter var Peter støypar / Svina-Peter.

bilde

punktmerke  

Siden Peter hadde tilnavnet "unge", har det vært regnet med at faren også het Peter. Navnet var ikke vanlig i Norge på den tiden. Det var Eyvin Dahl i Stavanger som satte fram den hypotesen at Peter unge var sønn til Peter Støypar, som var gift med Ingebjørg, datter til kong Magnus Erlingsson. Peter Støypar var sysselmann i Rogaland.

Det var borgerkrig i landet. Peter Støypar og Magnus Erlingsson var på hver sin side, det samme var Peter unge og Ænes-ætta. Ekteskapet til Peter og Ingebjørg skulle nok tjene til å forbedre forholdet mellom partene.

Foreldrene til Peter Støypar var Astrid Unåsdatter, søster til kong Sverre, og færøyingen Svina-Stefan. Oppnavnet hadde han trolig fått etter en øy som hette Svinøy. Det har vært regnet med at Svina-Peter er den samme som Peter Støypar, men det er nok ikke tilfelle. Svina-Peter var høvding i 1184 og kunne ikke være sønn til Astrid Unåsdotter som var født tidligst i 1153, året etter at Sverre ble født.

Peter Støypar (nevnt fra 1193) var en av de fremste hærførerne til kong Sverre, og etter at kongen døde i 1202, fremdeles en av de to-tre fremste birkebeinerhøvdingene. Da det i 1210 ble fred og forlik mellom kong Inge Bårdson og baglerkongen Filippus Simonsson, dro Peter Støypar på Jorsalferd og hadde kona med seg. De døde begge på den ferden. Lenger enn dette er det ikke mulig å komme i dag. Det er nok mulig å anta noe generelt om de gamle ætte-sammenhengene, men det er vanskelig å si noe sikkert om forholdet mellom enkeltpersoner. (Fra Odd Handagård: Vår felles slektshistorie).


bilde

Peter giftet seg med Ingebjørg Magnusdatter, datter av kong Magnus Erlingson og Ukjent. (Ingebjørg Magnusdatter døde ca 1210.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia