Sevat Jelsa (Sjursen?)
(-etter 1563)
Sten S. Jelsa (Sevatsen?)
(-etter 1591)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Ukjent

Sten S. Jelsa (Sevatsen?)

  • Ekteskap: Ukjent
  • Død: etter 1591, Landsnes, Jelsa, Suldal

punktmerke   Andre navn for Sten var Sten Kjølvik og Sten S. Landsnes.

bilde

punktmerke  

Han vokste opp på Jelsa-gården, men bodde der neppe i voksen alder.
Han bodde først på Kjølvik, Jelsa, og er omtalt der i 1563 da han var kirkeverge.
Han er kanskje den samme som i 1591 bor på Landsnes. Da er han en av lagrettemennene som satte segl under fullmaktsbrevet for utsendingene til kongehyllingen på Akershus. Det er ikke funnet klare bevis på at Sten i Kjølvik og Sten på Landsnes er samme mann, men bbok Jelsa holder det for sannsynlig.
Han kalles ofte Sten Jelsa, men han brukte visst aldri denne gården, som sønnene hans eide. At han ikke kom til å bo på Jelsa-gården, kan komme av at moren hans (eller muligens en yngre enke etter faren hans) ble sittende med gården da hun kanskje giftet seg påny med med Markus eller Nils (Njel), som begge bodde på Jelsa-gården i 1563.
Det er heller ikke bevist at Sten var sønn til Sevat Jelsa; noen har ment at faren kan ha vært en Siver/Sjur, siden Steins eldste sønn heter det. Bbok Jelsa heller imidlertid til den oppfatning at Sten kan ha vært gift med enken etter en Siver/Sjur, som de har oppkalt (Sjur Lovra har vært nevnt).
Stein var sannsynligvis ikke bruker på Jelsa-gården, men han kan ha eid den, siden de to sønnene hans eide og brukte Jelsa-gården.
(Mer: Asgaut Steinnes, Ætt og Heim 1959 s. 27)
Den nye Jelsa-boka bd.1 (2010) sier, basert på Eldar Myhre, at Sten S. Landsnes kan ha vært en sønn av Simon fra Førland i Suldal og dermed en farbror til neste bruker på Landsnes, [4733] Odd Osmundsen.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han bodde i 1563 i Kjølvik, Jelsa, Suldal.

• Han bodde kanskje som gårdbruker i 1591 på Landsnes, Jelsa, Suldal. Men denne Sten S. Landsnes kan være en annen enn Sten Jelsa/Sten Kjølvik.


bilde

Sten giftet seg med.


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia