pil pil pil pil
Trond Sigurdsen til Semb
(ca 1460-)
Karen Koll, Nessa
(ca 1470-1530)
domprost Knut Pedersen Schanke
(1485/1490-1539)
Dortea Håkonsdatter Adelsten
(ca 1490-)
admiral Kristoffer Trondsen Seim
(ca 1500-1565)
Karen Knutsdatter Schanke
(ca 1510-ca 1578)
Anna Kristoffersdatter Tronds
(1533-etter 1607)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
admiral James Hepburn, Skottland

Anna Kristoffersdatter Tronds

  • Født: antatt ca 1533, Trondheim
  • Partnerskap: admiral James Hepburn, Skottland
  • Død: etter 1607, Utstein Kloster, Mosterøy, Rennesøy

punktmerke   Et annet navn for Anna var Skottefruen.

bilde

punktmerke  

Hun ble kalt "skottefruen" og hadde en underlig skjebne: I 1560, mens hun bodde med foreldrene i Danmark, ble hun kjent med James Hepburn, jarl av Bothwell. Han var admiral i Skottland og på reise i Danmark. De ble forlovet, hun fikk utbetalt sin medgift og reiste med Bothwell til Nederland, der han brukte opp pengene hennes og forlot henne. De var da sannsynligvis ikke gift.
Senere dro hun til Skottland for å oppsøke ham, men det ble ingen gjenforening. Hun skal imidlertid ha oppholdt seg en tid ved det skotske hoff.
Bothwell var gift med lady Jane Gordon i ett års tid før han skilte seg fra henne og giftet seg med Maria Stuart i 1667. Kort tid etter bryllupet ble Maria Stuart fengslet og Bothwell flyktet til Orknøyene og derfra til Shetland. Forfølgerne var stadig etter ham og han kom seg over til Norge og ankret opp i Karmsundet med to skip i en forkommen tilstand. Et dansk orlogsskip som passerte, fant skipene mistenkelige, og da skipspapirene ikke var i orden og Bothwell ikke hadde pass, ble han og skipene tatt med til Bergen. Her holdt lensherren forhør av ham, og Anna møtte også i retten med sin fordring. Bothwell lovet henne 100 daler i årlig bidrag og gav henne ett av skipene. Dette skipet var det eneste Anna fikk tilbake av sin medgift, for Bothwell ble sendt til Danmark, der han døde som fange på Dragsholm slott etter å ha sittet mange år i fengsel.
Hun hadde Ænes i Kvinnherad som sin setegård. Faren hadde fått Ænes og flere andre gårder for sine bragder som admiral. Hun arvet også en part i Helvik.
(Kilde, Odd Hasndegård, VFS)

bilde

punktmerke  Hendelser

• Hun bodde en tid på Ænes i Ænes sogn, Kvinnherad. Hun hadde fått Ænes som sin setegård av faren.
Hennes søsters sønn, Axel Mowat, sikret seg senere denne verdifulle gården, med mye skog, lakseelv, sag og kvern. Med det ble Ænes lagt inn under baroniet i Rosendal.

• Hun er nevnt den 18 sep 1578 som første datter og enke i skiftet etter foreldrene.


bilde

Anna hadde et forhold med admiral James Hepburn, Skottland. (admiral James Hepburn, Skottland døde den 4 okt 1578 i Dragsholm, Danmark.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia