Henrik Blank
(ca 1525-)
Henrik Henriksen Blank
(1550-ca 1630)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Anna Olsdatter

Henrik Henriksen Blank

  • Født: antatt ca 1550, Skottland
  • Ekteskap: Anna Olsdatter ca 1591
  • Død: ca 1630, Erøy, Erfjord, Suldal i en alder av omkring 80 år
bilde

punktmerke  

*Han bodde på Fister i 1591, på Erøy i Erfjord fra 1601 og på Våga i Vikedal fra ca 1611. Han hadde trolig 6 barn.
Han går under navnet Blanche, Blancke, Blanke og Blanck i kildene.
Det har vært antatt at Henrik Blank var utlending og kom fra Skottland eller fra en av øygruppene Shetland eller Orknøyene. Men han kan også ha kommet fra Tyskland eller Holland, som det var mye trelasthandel med på den tiden. Kanskje det var fordi han var utlending, at han ikke ble benyttet som lagrettemann i skipredet, som andre storkarer. Bare en gang, i 1623, er det omtalt en lagrettemann som kan ha vært ham, men det kan også ha vært sønnen Henrik.
Han kom trolig til Norge som tømmerhandler omkring 1580, og han giftet seg ca 1580 med en av de rikeste arvingene i Ryfylke på den tiden, Anna Olsdatter fra Nesheim, Sjerrnarøy.
I tillegg til det man vet sikkert om Henrik Blank, har det gått mange segner om ham. Det ble sagt at han kom fra Skottland eller Shetland, at han var fartøyskipper og viden kejnt for sitt vågemot. Danskekongen skal ha benyttet ham som kaper mot sjørøvare som herjet både på norskekysten og danskekysten. Det er også fortalt at han var ved kongens hoff, og at han ble betraktet som en av dei fremste mennene der. Et annet sagn forteller at Henrik var adelsmann og at han ble dømd til døden for å¨ha trosset kongen. Men han skulle få anledning til å prøve seg i tvekamp mot kongens våpendragar, en berømt fekter som ingen kunne vinne mot. Kunne han klare seg i den tvekampen, skulle han slippe unna dødsdommen. Henrik var ein uvanlg sprek kar, og i kampen hoppet han over hodet til motstanderen og kjørte kården i nakken på ham, slik at han døde. Dermed slapp Henrik unna med å bli landsforvist til Norge. Det skal ha vært slik han dukket opp i Ryfylke.
Han kan like gjerne bare ha vært en dyktig oppkomling som kom til Norge, giftet seg godt og bygde videre på dette. Men at han ble en stormann, er sikkert.
Vi finner Henrik Blank som storleverandør av trelast i Erfjord i årene 1606-1624. Han blir så å si aldri nevnt med gårdsnavn, bare med slektsnavnet Blanche. Han leverte både til skotske og tyske skippere. Henrik eide part i Ås-saga, og tømmeret ble nok skåret der. Han skar også tømmer på Håland.
Han eide parter i flere gårder i Ryfylke, det meste sannsynligvis gjennom sin kone. Han eide hele Erøy og parter i Håland, Bjerga, Øvrabø, Bogland, Ås og Sandvik. Mellom 1624 og 1625 ble imidlertid jordegodset hans redusert til det halve. Dette må ha hatt forbindelse med at kona hans døde på denne tiden og at barna fikk ut morsarven sin.
På denne tiden er familien mye omtalt i rettsprotokollene i forbindelse med at en av drengene på gården, Roal, sommeren 1624 hadde satt barn på de to yngste døtrene til Henrik, Kari og Malene. Drengen rømte og og kunne ikke straffes, mens de to søstrene ble tiltalt, fordi det var nærmest blodskam at to søstre hadde omgang med samme mann. Begge fikk dødfødte barn etter kort tids svangerskap. Saken verserte for retten fra 1625 til 1631, da Kari tilslutt ble frifunnet, fordi drengen hadde vært sammen med henne først og hun dermed ikke kunne vite at han ville ha omgang med søsteren Malena senere. Malena nektet for å ha visst at drengen hadde hatt omgang med søsteren da han lå med henne, men hun ble funnet skyldig og dømt til å betale 6 daler i bot.
I 1629 lot Henrik resten av odelsgodset gå over til barna. Året etter ble han stevnet for manglende innbetaling av odelsskatt, men forklarte at godset var gått over til barna og at det kun hadde fulgt ham gjennom "helming", d.v.s. at det opphavelig hadde vært konas gods, og ikke hans.
Se også:
Rogaland Historie og Ættesogelag: Ætt og Heim 1984 side 146-148
Rogaland Historielag Årshefte 1942 side 9

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han bodde ca 1581 - ca 1591 på Fister nedre, Hjelmeland. I en rettssak i 1632 sa Henrik Blank at han hadde bodd på Nedre Fister i ti år for 32 år siden.

• Han bodde ca 1591 - ca 1631 på Erøy, Erfjord, Suldal. Henrik Blank er nevnt på Erøy første gang i 1603, men han hadde da ellerede bodd der i over ti år. Han kom med familien til Erøy fra gården Nedre Fister i Hjelmeland i 1591 eller 1592.
Bbok Hjelmeland-3 skriver at han flyttet til Våga i Vikedal i 1611, men iflg bbok Erfjord-1 s. 216-17 er dette ikke riktig. Oppholdet i Våga gjelder sønnen Henrik.

• Han eide jord i 1624 på Bogland (vestre), Erfjord, Suldal.


bilde

Henrik giftet seg med Anna Olsdatter, datter av Ola Lauritsen Nesheim og Margreta Olsdatter Nesheim, ca 1591. (Anna Olsdatter ble født ca 1555 på Nesheim, Bjergøy, Finnøy (Sjernarøy) og døde ca 1624 på Erøy, Erfjord, Suldal.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia