Ola Dagsland
(-ca 1628)
Helge Dagsland (Olsen?)
(-1662)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Ingeborg Nn

Helge Dagsland (Olsen?)

  • Ekteskap: Ingeborg Nn
  • Død: antatt ca 1662, Dagsland, Bokn
bilde

punktmerke  

Etter Ola, som hadde eid nesten hele Dagsland, overtok ca 1628 sønnen Helge (sannsynlig sønn) halve gården, mens den andre halvpartren kan ha blitt drevet av Rasmus og Henrik i påvente av at sønnen Halvor Olsen skulle bli gammel nok til å overta sin part.
Det var dårlige tider på Dagsland på 1600-tallet, og Helge havnet i skatteklasse som husmann og betalte dermed bare kvart skatt. I tillegg til dårlige tider kom at kona til Helge, Ingeborg, var alvorlig og langvarig syk midt på 1630-tallet. Da han betalte skatt i 1631, ble bruket regnet som "forarmet ødegård".
Og når det er lite å leve av, blusser ofte stridigheter opp. Fra 1630-årene var det i mer enn 20 år stadig uenighet og strid mellom Helge og inntil tre andre brukere. Det var stadige rettstvister i bygdetinget, og enkelte tvister gikk helt til lagtinget i Stavanger. Helge var også i stadige konflikter med sambygdinger som skyldte ham penger. Bygdetinget måtte flere ganger ordne opp.
I tillegg til dette oppsto konflikt med eiere og panthavere. Aslak Omundsen på Stangeland, som opprinnelig kom fra Boknaberg, hadde i 1617 - i Mikkel Stensens tid - eid nesten tredjedelen av Dagsland, og i 1624 mer enn halve gården. På 1630-tallet oppsto en konflikt om eierinteresser, som gikk helt til lagtinget i Stavanger våren 1639. Senere fortsatte partene med gjensidige stevninger til siste runde gikk i retten i 1658. I mellomtiden hadde David Davidsen på Stangeland (senere Åkra og Vibrandsøy) stevnet Helge i 1654 med krav om å overta bygselsretten for Dagsland siden han hadde pant i mer enn halvparten av gården. Helge på sin side viste til at han hadde såkalt adkomstbrev til halve gården.
Det ser ikke ut til at freden senket seg over Dagsland før neste generasjon overtok ca 1662.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han bodde som gårdbruker 1628-ca 1662 på Dagsland, Bokn. Ved manntallet 1664 har sønnen Ola overtatt etter ham.

• Han er nevnt i 1647 på Dagsland, Bokn, i skattematrikkelen. Hellie bruker nesten halve gården (16 av 36 spann). Broren Halduor bruker 13 sp.


bilde

Helge giftet seg med Ingeborg Nn.


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia