Mats Nn
lensmann Daniel Matsen Fosen
(-1668)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Elisabet Kristensdatter

2. Malena Jonsdatter

lensmann Daniel Matsen Fosen

  • Født: Danmark
  • Partnerskap (1): Elisabet Kristensdatter
  • Ekteskap (2): Malena Jonsdatter ca 1668
  • Død: 3 jul 1668, Hetland, Tysvær-1
bilde

punktmerke  

Han var trolig født og oppvokst i Danmark.
Han kom til Fosen fra Finnøy, der han var i tjeneste hos sin bror Søren Matssen på Hesby, som var fogd i Ryfylke fra 1665.
Før Daniel giftet seg til Fosen, ble han 21. mai 1667 stevnet av Kristen Andersen på Hesby for å ha brutt ekteskapsløftet til Kristens datter Elisebeth, som han hadde fått barn med. På Daniels vegne reiste Søren Matssen motsøksmål mot Kristen Andersen for hans stevning av Daniel som barnefar til datterens barn. Fogden beskyldte piken for løsaktighet og at hun selv var årsak til at hun fikk barn. Derfor påstår han at Daniel må frikjennes. Han påstår ellers at Daniel ikke kan dømmes etter norsk lov siden han hverken var født eller oppfostret her i landet. (Ætt og heim 1971 s. 89)
Daniel ble bare noen måneder på Fosen etter at han giftet seg med enken der. Han ble valgt til lensmann i Hetland skiprede i 1668, og på et tingstevne på Hetland i Tysvær den 3. juli samme året var han beruset og havnet i en krangel med en korporal Hans Lystig som bodde på Hetland. Det endte med døden for Daniel. Etter vitneforklaringene synes det å ha foregått slik at korporalen holdt kården foran seg i selvforsvar og at den berusede lensmannen av vanvare spiddet seg selv på den.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han hadde bruk nr 1 på Fosen, Avaldsnes fra 1668 til 1669.


bilde

Daniel hadde et forhold med Elisabet Kristensdatter, datter av fogd Kristen Andersen Hesby og Margreta Samuelsdatter Lind.


bilde

Daniel giftet seg deretter med Malena Jonsdatter, datter av lensmann Jon Villumsen Raunes og Magdalena Larsdatter, ca 1668. (Malena Jonsdatter ble født ca 1625 på Raunes, Vats, Vindafjord og døde etter 1687 på Fosen, Avaldsnes.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia