Gudbrand Kula
Åsta Gudbrandsdatter

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. småkonge Harald Grenske

2. småkonge Sigurd Halvdansen Syr

Åsta Gudbrandsdatter

  • Ekteskap (1): småkonge Harald Grenske
  • Ekteskap (2): småkonge Sigurd Halvdansen Syr
bilde

punktmerke  

NBL-artikkel, forfatter Claus Krag:

Åsta Gudbrandsdatter, Født i 2. halvdel av 900-tallet; nøyaktig fødselsår og fødested er ikke kjent; Nøyaktig dødsår og -sted er ikke kjent. Kongsmor. Foreldre: Gudbrand Kula; morens navn er ikke kjent. Gift 1) med småkongen Harald Grenske (død 990- 995); 2) med småkongen Sigurd Halvdansson Syr (død ca. 1020). Mor til kongene Olav 2 Haraldsson den hellige (995-1030) og Harald 3 Sigurdsson Hardråde (1015-66); tante (mors søster) til Tore Tordsson (ca. 1030-1095) og muligens til Hallvard Vebjørnsson den hellige (død 1043); svigermor til Ketil Kalv (ca. 995-ca. 1040; se NBL1, bd. 7).

Det er i egenskap av mor til to konger, som hver for seg kom til å ruve i norgeshistorien, at også Åsta har historisk betydning. Men omtrent ingenting er overlevert om henne, og en biografi må derfor innskrenkes til noen ganske få data.

Far til Åsta, Gudbrand Kula, sies å ha vært opplending, men hvor gården hans lå (der Åsta formodentlig vokste opp), vet vi ikke. I sagatiden betegnet "Opplandene" et vidt område over det indre av Østlandet. Gudbrand skal ha vært av en ansett slekt, og en søster av Åsta, Isrid, skal ifølge overleveringen ha vært gift med Tord Guttormsson på Steig og mor til høvdingen Steigar-Tore. En annen søster skal ha blitt gift med Vebjørn på Huseby i Lier og vært mor til Hallvard Vebjørnsson (St. Hallvard) - men dette kan godt være en legende.

Åsta ble først gift med den østnorske småkongen Harald Grenske, og de fikk sønnen Olav, den senere helgenkongen. Men da Olav ble født, etter sagaens kronologi 995, var Åsta ifølge en samstemmig tradisjon hjemme hos faren. Grunnen var Harald Grenskes eventyr med Sigrid Storråde. Men detaljene omkring dette varierer: Legendariske saga sier at Harald hadde forstøtt Åsta før han drog til Sverige på frierferd, mens Snorre hevder at Åsta reiste hjem da hun i etterhånd fikk melding om frierferden og mannens død. Noen år senere giftet Åsta seg med en annen østnorsk småkonge, Sigurd Syr på Ringerike. Olav Haraldsson vokste opp hos stefaren. Med Sigurd Syr fikk Åsta sønnen Harald, den senere kongen Harald Hardråde.

Hos Snorre fremstår så Åsta - sammen med Sigurd - som rådgiver for den unge Olav Haraldsson, når denne etter 1015 holder på å etablere sitt norske kongedømme. Men dette er tydelig et rent fortelleteknisk grep fra Snorres side (typisk for ham), så han i dialogform kan få utviklet visse tanker om det norske kongedømmet og knytte personene sammen. En annen fortelling, den om Åstas forløsning (i "tåtten", dvs. kortsagaen, om Olav Geirstadalv), har også i første rekke med helgenkongen å gjøre, og sier egentlig ingenting om Åsta.

Ved siden av Harald hadde Åsta og Sigurd sønnene Guttorm (variant: Gudrød) og Halvdan (i én tekst er også en viss Sigurd nevnt), og døtrene Gunnhild og Ingrid (variant: Ingebjørg). Gunnhild ble gift med Ketil Kalv på Ringnes i Stange, mens Ingrid ble gift med en viss Nevstein og var mor til Tore, som var fosterfar til kong Magnus Berrføtt og dennes sønn Sigurd Jorsalfare. Sønnedatteren (Halvdans datter) Bergljot ble gift med Finn Arnesson.

-------------------------------------
Åsta Gudbrandsdatter. Født omkring 970. Død omkring 1020. Hun var datter av Gudbrand Kule.

Åsta var først gift med Kong Harald Grenske. Født mellom 952 og 957. Død mellom 993 og 995. De hadde sønnen Kong Olav II Haraldson den Hellige. Født omkring 995. Død 29.07.1030 på Stiklestad.

Åsta giftet seg på nytt etter 995 med Kong Sigurd Syr. Født omkring 960. Død 1018. De hadde barna:

1. Ingerid Sigurdsdatter.
2. Kong Harald III Sigurdson Hardråde. Født 1015. Død 25.09.1066 ved Stanford Bridge.

Åsta ble døpt ca. 968. Hun fikk besøk av Olav den Hellige i 1015 og etter Sigurds død i 1018.

Fra Snorre Sturlason: Olav Trygvasons saga:
44. Året før dette (Harald Grenskes død i Svitjod) var det jomsviking-slaget i Hjørungavåg sto. Rane hadde blitt igjen ved skipene mens Harald gikk opp i landet, han hadde styringen over den del av hæren som var igjen der. Da de nå fikk høre at Harald var tatt av dage, skyndte de seg av sted så fort de kunne, tilbake til Norge og fortalte det som hadde hendt. Rane kom til Åsta og sa henne hvordan alt hadde gått for seg på ferden, og hva ærend Harald hadde hatt hos dronning Sigrid. Åsta reiste til far sin på Opplandene med en gang hun hadde fått høre det Rane hadde å fortelle, og faren tok godt imot henne; men begge to var svært harme over det giftermålet som hadde vært påtenkt i Svitjod, og over at Harald hadde ment å gå fra henne. Åsta Gudbrandsdatter fikk en gutt den sommeren; gutten ble kalt Olav da de øste vann over ham. Det var Rane som øste vann over ham. Gutten vokste opp der hos Gudbrand og Åsta sin mor.
60. ... Samme vinter dro kong Olav opp på Ringerike og kristnet der. Åsta Gudbrandsdatter giftet seg snart igjen etter Harald Grenskes død, med en mann som het Sigurd Syr (sugge); han var konge på Ringerike. Sigurd var sønn til Halvdan, og han var sønn til Sigurd Rise, sønn til Harald Hårfagre. Olav, sønn til Åsta og Harald Grenske, var der hos henne, han vokste opp i ungdommen hos stefaren Sigurd Syr. Og da kong Olav Trygveson kom til Ringerike for å by kristendom, lot de seg døpe, Sigurd Syr og hans kone Åsta, og Olav, sønn hennes. Da sto Olav Trygveson fadder for Olav Haraldson, som var tre år den gang. Kong Olav dro vest i Viken igjen og ble der om vinteren. Det var tredje året han var konge i Norge.

Snorre Sturlason: Olav den helliges saga:
32. ... Om høsten dro kong Olav Digre opp i landet til mågen, kong Sigurd, han kom der en dag tidlig på dagen. Da kong Olav kom nær gården, løp tjenesteguttene opp til gården og inn i stua. Åsta, mor til kong Olav, satt der inne sammen med noen andre kvinner. Guttene fortalte henne at kong Olav kom, og at nå kunne de snart vente ham der. Åsta sto opp straks, hun ropte på både karer og kvinnfolk, og sa de skulle stelle i stand alt på best mulige måte. Hun lot fire kvinner ta fram stuebunaden og skyndte seg og kle med tepper og legge åklær på benkene; to karer bar halm på gulvet, to satte fram skjenkebordet og den store ølbollen, to tok fram bordet, to satte inn maten, to sendte hun ut av gården, to bar inn ølet, og alle de andre, kvinner som karer, gikk ut på tunet.
De to hun sendte ut, gikk til kong Sigurd der han var, og hadde med til ham kongeklærne hans og hesten med forgyld sal og bissel som var innlagt med emalje og helt forgylt. Fire mann sendte hun til fire kanter i bygda og ba til seg alle stormenn, de skulle komme i gjestebud til henne for hun holdt velkomstøl for sønnen sin. Alle andre som var til stede, lot hun kle seg i de beste klærne sine, og hun lånte klær til dem som ikke hadde selv.
33. Kong Sigurd Syr sto ute på åkeren da sendemennene kom til ham og fortalte hva som var på ferde, og om alt det Åsta holdt på med hjemme på gården. Han hadde mange folk der, noen skar kornet, noen bandt og noen kjørte det hjem; noen la det i stakker eller laer. Kongen gikk til og fra sammen med to mann, han var snart på åkeren og snart der de lesset av kornet. Det er fortalt at han var kledd slik: han hadde blå kjortel og blå hoser og sko som var snørt oppover leggen, grå kappe og grå brei hatt og hodelin (url) omkring ansiktet, han hadde en stav i hånden, med forgylt sølvholk og en sølvring i oventil. De sier ellers om Sigurd Syrs måte å være på, at han var svær til å arbeide og tok seg mye av stellet med gård og gods; han styrte gårdsdriften selv. Han var ikke noen praktsyk mann, og var nokså fåtalende; han var den klokeste mann av alle som var i Norge dengang, og den rikeste på løsøre, han var fredsommelig og føyelig. Åsta, hans kone, var raus og storlynt. De hadde disse barna: Guttorm, han var eldst, så Gunnhild, Halvdan, Ingerid og Harald.

Kilder: Snorre Sturlason: Olav Trygvasons saga, avsnitt 43-44. Snorre Sturlason: Olav den helliges saga, avsnitt 32-33. Snorre Sturlason: Harald Hardrådes saga, avsnitt 98. Cappelen's Norges Historie, Bind 15, side 169. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 476. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 27, 53, 77.


bilde

Åsta giftet seg med småkonge Harald Grenske, sønn av småkonge Gudrød Bjørnsen og Ukjent. (småkonge Harald Grenske døde ca 995.)


bilde

Åsta giftet seg deretter med småkonge Sigurd Halvdansen Syr, sønn av småkonge Halvdan Sigurdsen og Nn fra Oppland. (småkonge Sigurd Halvdansen Syr døde ca 1018.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia