David Jonsen Brun
(1570-)
Gynette Bell
(-1657)
Isak Davidsen Vibrandsøy
(ca 1604-1665)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Maren Jakobsdatter

Isak Davidsen Vibrandsøy

  • Født: ca 1604, Bergen
  • Ekteskap: Maren Jakobsdatter
  • Død: 1665, Vibrandsøy, Skåre/Torvastad i en alder av omkring 61 år
bilde

punktmerke  

Isak hadde vært skipper i utenriksfart og var borger av Bergen (siden 1633) da han kom til Karmsund i 1652. I 1657 fikk han borgerskap i Stavanger. Han var nok en velholden mann; han bygde store hus og drev fram Vibrandsøy fra å være en nesten folketom øy benyttet som beiteland av andre gårder, til å bli en storgård med 24 kyr og to hester, stor båthavn og gjestgiveri. Han var også jekteeier. Til alt dette trengte han kapital.
Isak lånte 200 riksdaler av presten i Manger, Jonas Eilevsen, mot pant i Vibrandsøy, og ble saksøkt av presten i 1662 for ikke å ha betalt renter på tre år. I 1664 hadde lensmannen i Skåre, Torger Pedersen Storesund, innløst pantebrevet og forsøkte å tilegne seg Vibrandsøy. Da Isak døde hastig tidlig i 1665, søkte enken hjelp for seg og sin tilbakestående sønn hos Torvastad-presten Tomas Tomassen Wegner med løfte om at han skulle få odelsretten til Vibrandsøy mot at han gav enken og sønnen fritt livsopphold. Torger Pedersen tok Vibrandsøy i bruk som sin egen, men han bosatte seg neppe der. Han flyttet det store våningshuset og et mindre hus som Isak hadde bygd, til Storasund, og brukte både innbo, redskaper og jorda på Vibrandsøy. Men dette fikk han svi for da Isaks bror David overtok Vibrandsøy i 1668. Han hadde innløst pantet og påtok seg å forsørge Isaks enke så lenge hun levde. Torger måtte betale David 30 riksdaler i erstatning for de husene han hadde flyttet.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han er nevnt den 21 mar 1633 da han tok borgerskap i Bergen. Det opplyses i borgerboken at han også var født i Bergen.

• Han bodde i 1645 i Bergen. Han betalte dette året koppskatt i rode 3 i Bergen: "Isaach Dauidsen, schipper och hans quinde, broder Dauid, 1 pige, 2 riksdaler 1 ort 8 skilling".

• Han er nevnt i 1647 på Tysse, Samnanger, Hordaland, i skattematrikkelen. "Jsach Dauidsenn i Bergen eier, bøeger och bruger Ytt. Tøesse". Han betaler 1½ riksdaler, 1 ort 8 skilling i skatt.

• Han er nevnt i 1649 på Tysse, Samnanger, Hordaland. Han drev sagbruk, og som skipper deltok han sannsynligvis i den omfattende trelasthandelen med utlandet.
"Isack Dauidsen paa Tøsse" ble stevnet av fogden på høsttinget i Os skiprede 10. oktober 1649 for bl.a. å skylde sag-skatt for "Nerwerende Aar, och for Ao. 1647". Isak var bortreist under rettssaken og hans far, Dauid Dauidsen, møtte på hans vegne og lovet at den skyldige skatten ville bli betalt straks sønnen kom hjem. (Sunnhordland Tingbok 1 (1648-1649).
Han byttet til seg Vibrandsøy mot Tysse i et makeskifte i 1652.

• Han hadde Vibrandsøy på Vibrandsøy, Skåre/Torvastad fra 1652 til 1665. Vibrandsøy hadde trolig fra gammelt av vært krongods og ble senere eid av Apostelkirken i Bergen. Isak byttet til seg Vibrandsøy mot å gi fra seg Tysse ved et makeskifte 22 febr 1652, og Vibrandsøy ble dermed privat odelsgods. Skjøtet på Vibrandsøy til Isak Davidsen er datert 12. januar 1654 og tinglest to dager senere.

• Han finnes i folketellingen i mai 1664 på Vibrandsøy, Skåre/Torvastad. Isach Davidsen er oppført i det såkalte fogdemanntallet som 60 år gammel og er eneste bruker på "Wibrandtzøe", som regnes som ødegård i skattesammenheng.
I prestens manntall noen måneder tidligere står det at "Torgier Pedersen leyer Vibrantzøen i Carsund". Her er Isak ikke nevnt.


bilde

Isak giftet seg med Maren Jakobsdatter. (Maren Jakobsdatter ble født ca 1612 og døde etter 1668.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia