pil
Hans Bendiksen Hillesland
(-ca 1622)
Todni Hillesland
(-etter 1627)
Morten Bårdsen Langåker
(1588/1595-etter 1666)
Nn Hansdatter
(mulig sønn) Jørgen Mortensen Liknes
(ca 1615-1690)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Elisabeth Monsdatter

2. Berta Olsdatter

(mulig sønn) Jørgen Mortensen Liknes

  • Født: ca 1615
  • Ekteskap (1): Elisabeth Monsdatter
  • Ekteskap (2): Berta Olsdatter
  • Død: antatt ca 1690, Liknes nedre, Åkra i en alder av omkring 75 år
bilde

punktmerke  

Dersom han var fra Karmøy, må han ha vært sønn av Morten på Langåker.
Han løste borgerbrev i Stavanger og er nevnt som borger i årene mellom 1650 og 1662.
Han kom til Nedre Liknes før 1647 og giftet seg med Elisabet Monsdtr, som trolig var enke der. Han kjøpte opp det meste av jorda han selv brukte, og eide også jord andre steder. Pengene til jordkjøpet skaffet han seg ved å drive handel.
I 1657 ble han tatt av tollere da han var på vei til Bergen med fisk sammen med Josef Gunnarsen Åkra. Det skulle betales toll av varer som ble ført fra Stavanger len til Bergen. Jørgen ble ilagt en bot på 4 riksdaler, Josef slapp unna med 3.
I 1670-årene eide han en båt som ble brukt i lokal fraktfart, bl.a. til å hente ved og trelast i Ryfylke.
Da Jørgen og kona i 1683 ble ilagt tre riksdaler hver i skatt, stevnet han futen og viste til at han og familien ikke hadde drevet "borgerlig næring"de siste årene, og allmuen på tinget vitnet at Jørgen og kona ikke maktet å betale så mye i skatt.
Det er usikkert om datteren Anna var fra første eller andre ekteskap.
Jørgen ble 17. november 1655 stevnet for hor (seksuell omgang utenfor ekteskapet) med Sissel Torkelsdatter. Kona hans, Elisabet Mogensdtr, møtte på tinget og tilbød futen ti riksdaler. Hun klaget over at familien hadde stor gjeld, men Jørgen ble dømt til å betale hele sin del av ektefellenes formue etter at gjeld var fratrukket. Året etter møtte Jørgen for retten og tilbød halve formuen sin, 20 riksdaler, noe som ble godtatt.
Sissel Torkelsdatter hadde rømt. Futen har i sitt regnskap kalt henne en lettferdig hore.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han hadde bruk nr 4 på Liknes nedre, Åkra fra før 1647 til 1696. Han overtok noe over halvparten av forgjengeren Sørens bruk da han giftet seg med Elisabet, som sannsynligvis var enke der. Resten av Sørens bruk overtok Sørens sønn Knut (bnr 18).

• Han er nevnt i 1647 i skattematrikkelen. Han var en av de fem oppsitterne på N. Lechnes. Han hadde det ene av de to større brukene på gården.

• Han finnes i folketellingen i mai 1664 på Liknes nedre, Åkra. Han er ført i fogdemanntallet som 50 år gammel. Han har én hjemmeværende sønn over 12 år, det er Morten på 14.

• Han finnes i folketellingen i des 1666 på Liknes nedre, Åkra. Han er en av fem brukere på gården og er ført i prestemanntallet som Jørgen, 51 år gammel. Han har sønnen Joen 11 år boende hjemme. Sønnen Morten driver et av de andre brukene på gården, det gjør også stesønnen Knud Sørensen.

• Det ble skiftet etter ham den 13 jun 1696.


bilde

Jørgen giftet seg med Elisabeth Monsdatter. (Elisabeth Monsdatter døde før 1688 på Liknes nedre, Åkra.)


bilde

Jørgen giftet seg deretter med Berta Olsdatter, datter av Ola Andersen Stave og Navn-ukjent. (Berta Olsdatter døde etter 1732.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia