pil pil pil pil
Johannes Lauritsen Torsnes
(ca 1540-ca 1620)
Herborg Torbjørnsdatter
(ca 1555-ca 1632)
Otte Tomassen Orning
(ca 1545-1607)
Anna Eriksdatter Orm til Vatne og Valvatne
(1555-før 1633)
fogd/godseier Laurits Johannessen Torsnes
(1587-1659)
Elisabet Ottesdatter Orning
(1590-1676)

admiral og lensherre Laurits Lauritsen Galtung
(ca 1615-1661)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Clara Most Gere til Bjørnstrup
2. Barbara Grabow

admiral og lensherre Laurits Lauritsen Galtung

  • Født: ca 1615, Torsnes, Jondal, Hordaland
  • Ekteskap (1): Clara Most Gere til Bjørnstrup i 1647
  • Ekteskap (2): Barbara Grabow i mai 1650
  • Død: 1661, Huseby, Vanse (Farsund) i en alder av omkring 46 år

punktmerke   Et annet navn for Laurits var Laurits Galtung til Torsnes og Bjørnstrup.

bilde

punktmerke  

Han var den yngste av de to sønnene på Torsnes, og da han ikke hadde noe gods i vente, reiste han i ung alder til sjøs for å gjøre sin lykke der. Han ble utdannet militært og må ha hatt en rask karriere. Allerede i 1641 er han skipsbefalingsmann (kaptein) med en lønn på 200 daler. I 1643 fikk han avskjed fra tjenesten fordi han hadde drept sin slektning Axel Mowat i en duell. Han ble landsforvist, men fikk allerede året etter komme tilbake i tjeneste. I 1645 ble han tatt til fange i krigen med Sverige, men ble løslatt etter kort tid. Da krigen var slutt, fikk han 300 daler i pensjon for sin innsats, og er skiftevis i tjeneste i årene etterpå. I 1657 ble han sjef for 7 skip og fikk tittelen admiral i den dansk-norske fellesflåte. I 1658 ble han utnevnt til lensherre over Lister len og bosatte seg i Vanse.

Han var den første i den slekten som har vært kalt den yngre Galtungslekt, som tok i bruk navnet Galtung som slektsnavn. Hans far, Lauritz Johansen Galte, var en av de største godseierne i Hardanger. Skattemanntallet for 1647 viser at han eide 32 gårder eller gårdparter i Hardanger, 13 i Sunnhordland og 6 på Voss.

Lauritz Galtungs første ekteskap ble meget kortvarig. Hans hustru, den danske adelsfruen Clara Gere til Björnstorps slott (Bjørnstrup i Skåne), som han giftet seg med i 1647, døde allerede samme år. Hun hadde arvet godset Bjørnstrup, og Lauritz Galtung ble boende der også etter hennes død. Det ser ut til at Lauritz Galtung ved sitt ekteskap med Clara Gere ble ansett for å tilhøre adelen i Danmark, idet han var medunderskriver av den skånske adelens erklæring av 10. juni 1647.

Da Frederik III reiste til Christiania for å hylles i 1648, var Lauritz Galtung en av skipshøvedsmennene i kongens følge. Dagen før hyllingen, 23. august 1648, fikk han bekreftelsesbrev fra kongen på sine adelige privilegier. Lauritz Galtung undertegnet deretter, i likhet med andre norske adelsmenn, et innlegg til kongen angående adelsprivilegiene.

Sammen med adelsmenn i Skåne fikk Lauritz Galtung i 1648 brev i anledning kong Christian IVs begravelse og kong Frederik IIIs og dronning Sophie Amalies kroning. Et nytt bevis på kongens velvilje fikk Lauritz Galtung da han 1. mai 1649 ble utnevnt til lensherre over Hörje len i Skåne.

Våren 1650 må Lauritz Galtung ha vært på besøk på Torsnes, for han sees å ha vært til stede på flere ting i Sunnhordland dette året - på Vatne 5. mars, Hysingstad 6.\endash 7. mars og Horneland 5. april.

Under krigen mellom Holland og England 1652-54 stod Danmark- Norge på Hollands side. I mai 1653 besluttet Riksrådet at fire godt seilende skip skulle krysse utenfor norskekysten fra Bergen til Lindesnes for å beskytte handelsskip mot engelske kaprere. Lauritz Galtung ble utpekt til å lede denne eskadren. I 1656 førte han kongeskipet Trefoldighed på reisen til Christiania da kronprinsen (den senere Christian V) skulle hylles i Norge.

Våren 1657 gikk Danmark-Norge til krig mot Sverige, og den 23. juli fikk Lauritz Galtung, nå som admiral, kommandoen over 7 skip i Østersjøen. Det kom til flere trefninger, bl.a. ved Møn og ved Falster.

Etter at Danmark ved Roskildefreden 26. februar 1658 hadde måttet avstå blant annet Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, ble Lauritz Galtung 1. mai 1658 utnevnt til lensherre over Lister len i Norge og bosatte seg på Huseby kongsgård ved Farsund.

Vinteren 1659 ble han bedt av kong Frederik III om å komme til København med "den hollandske Flaade eller og med anden Leilighed, dog haver du at se dig fore, at du ikke kommer udi Fiendens Hænder". Det var tydeligvis vanskelig å ta seg til Danmark i januar, så et purrebrev ble sendt to måneder senere, hvor han ble bedt om "strax at forføie dig herhid til vor Kjøbsted Kjøbenhavn med den hollandske Flaade eller og med de første Skibe, som her nedkommer".

Vinteren 1660 var Danmark fortsatt i krig med Sverige, og det gikk ut en befaling til Lauritz Galtung og Christopher Orning om "at Farten desto bedre imellem Danmark og Norge kan holdes fri, da haver I ved os elskelig Laurits Galting og Christopher Orning at lade samle ved Eiermændene og andre gode Patrioter udrede saa mange Skibe, til Stykker at føre tjenlige, som der i Riget findes".

Sommeren 1660 fikk Lauritz Galtung tillatelse av kongen til å tilbringe den kommende vinteren på Torsnes i Hardanger, forutsatt at intet ble forsømt i Lister len.

Familien ble imidlertid ikke boende lenge på Huseby da Lauritz Galtung døde allerede høsten 1661. Nøyaktig dato for hans død er ikke kjent, men den må ha inntruffet mellom 7. august og 7. november 1661. Et par kvitteringer fra kaptein Jacobus Brun ved Listerlehnske kompani viser at han på Huseby kongsgård den 7. august 1661 fikk lønningspenger til kompaniet for tiden 7. mai-7. august mottatt av "Erlig och Welbyrdig Mand Lauridtz Galtung thill Biørnstrup", mens lønningspengene for tiden 7. august-7. november samme år ble utbetalt til "Erlig och Welb: frue, frue Barbara Graaboe, till Biørnsterup, sl: Lauridtz Galtungs Effterleffuesche".

Lauritz Galtungs kiste ble først nedsatt i Trefoldighetskirken i Kristiansand, men ble i 1665 - etter søknad fra familien - tillatt flyttet og nedsatt under gulvet i Jondal kirke.

Lauritz Galtungs første ekteskap ble, som nevnt ovenfor, svært kortvarig da hans hustru, den danske adelsfruen Clara Gere til Bjørnstrup, døde etter bare noen måneders ekteskap i 1647. Han giftet seg igjen i 1650 med en annen dansk adelsdame, Barbara Grabow. Ekteparet fikk seks barn - de fire eldste ble født på Bjørnstrup i Skåne og de to yngste på Huseby ved Farsund etter flyttingen til Norge i 1658.

Omkring 1660 lot Lauritz Galtung en kjent maler, antagelig hoffmaleren Karl von Mander d.y., male store portrettbilder av seg selv, sin kone og sine fem eldste barn.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han hadde hele gården på Torsnes, Jondal, Hordaland fra 1660 til 1680.


bilde

Laurits giftet seg med Clara Most Gere til Bjørnstrup i 1647. (Clara Most Gere til Bjørnstrup ble født ca 1620 i Bjørnstrup og døde i 1647.)


bilde

Laurits giftet seg deretter med Barbara Grabow, datter av Joachim Grabow og Maren Hansdatter Steensen, i mai 1650. (Barbara Grabow ble født den 8 feb 1631 i Pederstrup, Maribo, Danmark, døde i 1695 og ble begravet den 8 mai 1695 i Rønnebæk, Præstø, Danmark.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia