Ingeborg Larsdatter
(ca 1678-etter 1758)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Ådne Knutsen Vatneland

Ingeborg Larsdatter

  • Født: ca 1678
  • Ekteskap: Ådne Knutsen Vatneland
  • Død: etter 1758, Vatnaland, Bokn
bilde

punktmerke  

Ingeborg Larsdatter, Ådne Knutsens hustru nr 2, er den som mest sannsynlig er mor til Knut Ådnesen. Ifølge BbB kom hun muligens fra Håland, Bokn.
I Sjeleregister (folketelling) for Vatnaland i 1758 står hun oppført som 80 år gammel.

INGEBORG - EN TROLLKVINNE? Det gikk rykter om Ingeborg at hun var trolldomskyndig. Hun ble iakttatt enkelte torsdagsnetter mens hun samlet urter - kvann og høymolerøtter, som hun stilte opp med når folk ble syke. Hun trodde også på spådom, og hun hjalp folk som hadde syke dyr. Hun lot dyrene puste inn røyk av krutt og svovel, eller hun gav dem ormehoder. En gang så folk at hun gravde ned noen kluter på kirkegården for et sykt barn.
Det gikk så langt at de ble stevnet for tinget, Ådne for å være tyv og Ingeborg for å være trollkjerring. Men på tinget var det ingen som ville vitne mot de to, og dessuten var ikke myndighetene lenger så opptatt av å finne og å dømme trollkvinner. Den tiden var forbi, og Rikard Hognaland, som hadde stevnet dem, måtte selv bøte for "sine skammelige og ubeviselige beskyldninger". (Kilde: Bbok Bokn)

bilde

punktmerke  Hendelser

• Hun finnes i folketellingen i 1758 på Vatnaland, Bokn. "Engebor" er enke, 80 år, og bor med folge hos sin sønnedatter med samme navn, som er gift med Jone Danielsen.


bilde

Ingeborg giftet seg med Ådne Knutsen Vatneland, sønn av Knut Eriksen Håland og Ukjent. (Ådne Knutsen Vatneland ble født ca 1683 på Håland, Bokn og døde ca 1756 på Vatnaland, Bokn.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia