pil pil pil
lendermann Guttorm Åsulvsen Rein
(1120-etter 1183)
Sigrid Torkjellsdatter Fugl
kong Sigurd 2. Haraldsen
(ca 1133-1155)
Navn-ukjent
lendermann Bård Guttormsen Rein
(ca 1150-1194)
Cecilia Sigurdsdatter
(ca 1155-ca 1186)
kong Inge 2. Bårdsen
(1185-1217)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Torbjørg Åsulvsdatter

kong Inge 2. Bårdsen

  • Født: 1185
  • Ekteskap: Torbjørg Åsulvsdatter
  • Død: 23 apr 1217 32 år gammel
bilde

punktmerke  

NBL-artikkel)

Forfatter: Knut Helle

Inge 2 Bårdsson, død 23. april 1217, dødssted Trondheim, begr. i sørveggen i Kristkirken (Nidarosdomen), Trolig født 1185; nøyaktig fødselsdato og fødested er ikke kjent. Konge. Foreldre: Lendmann Bård Guttormsson (død 1194) og Cecilia Sigurdsdatter (ca. 1150/55\endash etter 1185). Frille: Gyrid (omkring 1205/06). Søstersønn av kong Sverre Sigurdsson (ca. 1150\endash 1202); halvbror til Håkon Galen (ca. 1175\endash 1214) og Skule Bårdsson (1189\endash 1240).

Inge Bårdsson var konge i det trøndersk-vestnorske birkebeinerriket i den siste fasen av striden mellom birkebeinere og baglere. Han var øyensynlig en fredelig natur, som fant seg dårlig til rette i en tid fylt av kamp og intriger.

Inge var sønn av kong Sverres søster Cecilia i ekteskapet med den trønderske lendmannen Bård Guttormsson. Da birkebeinerne tok den lille Guttorm Sigurdsson til konge over nyttår 1204, fikk Inge styret over hele Trøndelag. Halvbroren Håkon Galen, Cecilias sønn i det tidligere ekteskapet med den svenske Folkvid lagmann, ble utnevnt til jarl og leder av hird og hær, og han satt nå og senere mest i Bergen med styre over Vestlandet.

Etter Guttorms død samme år var Cecilias to sønner de mest aktuelle etterfølgerne. De ledende menn i hirden og hærfolkene foretrakk den krigsvante Håkon som konge i en situasjon da baglerflokken hadde reist seg på ny. Men trønderbøndenes oppslutning i samråd med erkebiskop Eirik førte til at det var Inge som ble kongehyllet på Øyrating; bøndene ville ikke ha en konge av "gautsk" (svensk) ætt. Håkon ble likevel på ny utnevnt til jarl og hærleder med halvparten av kongsinntektene.

Sommeren 1205 drog konge og jarl med leidangshær mot Viken, der Inge ble tatt til konge på Haugating og Borgarting. Baglerne fikk de likevel ikke bukt med. April 1206 overrasket de Inge og birkebeinerne i Trondheim mens de sov rusen ut etter en bryllupsfeiring, Inge hos sin frille Gyrid. Han kom seg så vidt unna ved å svømme over Nidelva. I strid med baglerne i Oslo året etter viste han seg heller ikke som noen stor militær leder.

Da det med kirkelig mellomkomst ble sluttet forlik mellom birkebeinere og baglere på Kvitsøy i Ryfylke 1208, ble riket delt slik at baglerkongen Filippus Simonsson fikk herredømme over Østlandet øst til Svinesund og kong Sverres datter Kristin til ekte. Det fulgte nå en periode med fredelig sameksistens mellom det østnorske baglerriket og det trøndersk-vestnorske birkebeinerriket. Kong Inge lot bygge opp igjen kongsgården i Bergen, som baglerne hadde brent, men han satt som før mest i Trondheim. Han stod i diplomatisk kontakt med både den engelske og den skotske kongen.

Jarlen Håkon Galen var ikke tilfreds med sin stilling og traktet etter kongsnavn. Inge avviste dette, men Håkon fikk med kirkelig støtte drevet igjennom en tronfølgeavtale, trolig 1212, som gikk ut på at den som levde lengst av ham og Inge skulle arve hele riket; etter begges død skulle den av deres arvinger som var ektefødt, være konge. Bakgrunnen var at Håkon hadde en ektefødt sønn, mens Inge bare hadde frillesønnen Guttorm. Avtalen ble likevel til Inges fordel, i og med at Håkon døde 1214.

Året før hadde trønderbøndene grepet til våpen mot Inge og drept syslemannen hans i Strinda, i protest mot kongelige krav om leidangsskatt og andre utredsler. Inge ville angivelig ikke stride mot sine egne bønder, men kongens yngre og krigerske halvbror Skule Bårdsson fikk ham til å slå bøndene tilbake. Året etter Håkon Galens død samlet Inge en stor leidangshær i Bergen og tvang trønderbøndene til å godta de omstridte ytelsene til kongedømmet, men lot dem ellers være i fred.

Bo;glunga so;gur (sagaen om birkebeinere og baglere) fremstiller kong Inge som en fredelig og stillfarende mann, vennlig og god mot mennene sine. Han skal ha tatt godt imot den unge Håkon Håkonsson og moren hans da de søkte tilflukt i Trondheim 1206, og han lot senere Håkon gå i skole ved Kristkirken der sammen med sønnen Guttorm, til tross for at han var en potensiell tronrival.

Etter bagleroverfallet i Trondheim 1206 var Inge tungfør og hadde svak helse, og han trivdes best når han var på skip. Vinteren 1216\endash 17 ble han syk, og han døde i Trondheim 23. april, etter at han hadde utnevnt broren Skule til jarl og leder av hird og hær. Kong Inge ble gravlagt i den søndre veggen i Kristkirken i en staselig prydet grav.

--------------------------------------------------
Inge Bårdsson, 1185-1217, konge av Norge i 1204-1217, sønn av Ceccilia, kong Sverre Sigurdssons søster, og lendemann Bård Guttormsson til Rein i Trøndelag. Valgt til konge av birkebeinerne i 1204, kjempet mot baglerne til 1208, da de stridende møttes til forlik på Kvitsøy. Bondeopprør i Trøndelag mot kong Inge i 1213.


bilde

Inge giftet seg med Torbjørg Åsulvsdatter.


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia