Anders Ivarsen Øvrebø
(1617/1623-etter 1692)
Ingrid Rikardsdatter
(-ca 1676)
Rikard Andersen Grønnestad
(1652/1659-)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Navn-ukjent

Rikard Andersen Grønnestad

  • Født: 1652-1659, Øvrabø, Bokn
  • Ekteskap: Navn-ukjent
bilde

punktmerke  

Han giftet seg med enken på bruk 1 på Nordre Grønnestad og stod som bruker der fra 1680 til 1703.
Da Rikard kom fra Øvrabø og overtok N-Grønnestad i 1680, var gården godt drevet. De dyrket mer bygg og havre enn de trengte selv, og de hadde egen kvern i bekken mellom Stemmevatnet og Grønnestadvatnet. De drev også ganske godt med husdyr og hadde tolv kyr, fra 28 til 30 sauer og en hest. Dessuten drev de fiske. Det de ikke trengte selv, ble solgt, helst til Stavanger, der de bl.a. dro til høstmarkedet hvert år. De solgte bl.a. talg, korn og mjøl, tørket kjøtt, levende sauer, torsk og tørrfisk.
GÅRDEN BRENNER
En vårnatt i 1695 våknet huslyden på N-Grønnestad av røyk. Folka kom seg opp og berget seg ut, men hele gården brant ned og en stor del av buskapen brant inne. Familien fikk god hjelp fra nabogårdene til å komme igjennom den vanskelige tiden, og på tinget fikk de dessuten innvilget to års skattefritak.
Rikard fikk høre om et brukbart hus inne på Hølland i Sauda. Han kjøpte huset og fraktet det hjem til Grønnestad, men så viste det seg at han som solgte, Ingemund Hølland, ikke var den som eide huset. Rikard, som hevdet å ha handlet i god tro, ble krevd for tolv daler av den rettmessige eieren, lagmann Kristensen i Stavanger. Saken endte i retten som dømte Rikard til å betale både de tolv dalerne og i tillegg en daler i saksomkostninger. Retten oppfordret Rikard til å søke regress hos Ingemund, men vi vet ikke om dette ble gjort. (Kilde: Bbok Bokn)

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han er nevnt i 1666 på Øvrabø, Bokn, som 7 år gammel sønn.

• Han er nevnt den 30 okt 1676 i skiftet etter moren.

• Han bygslet hele gården på Grønnestad nordre, Bokn fra 1680 til 1703. Han overtok bygslingen da han giftet seg med enken der. Stesønnen Ola Olsen overtok etter ham ca 1703.
Gården tilhørte Halsnøe Kloster.
Han eide dessuten jord i Alvestad, som han leide ut i 1698.

• Han finnes i folketellingen i 1701 på Grønnestad nordre, Bokn. Han bygsler hele gården og er ført som 49 år gammel. Han har stesønnen Olle Olsen, 30 år.


bilde

Rikard giftet seg med Navn-ukjent.


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia