frille Tora Mosterstong

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
kong Harald Hårfagre

frille Tora Mosterstong

  • Ugift: kong Harald Hårfagre
bilde

punktmerke  

Iflg Snorre var hun fra Horda-Kåres ætt på Moster.
"Da kong Harald var nesten 70 år gammel, fikk han en sønn med en kvinne som het Tora og ble kalt Mosterstang, hennes ætt var fra Moster, og hun hadde gode frender, hun var skyld til Horda-Kåre. Hun var en staut kvinne og svært vakker; hun ble regnet som kongens tjenestejente. Det var mange den gang som gjorde tjeneste hos kongen, enda de var av god ætt, både menn og kvinner. Når det gjaldt storfolks barn, var det skikk å være svært nøye med hvem som skulle øse vann over dem og gi dem navn. Da det nå led mot den tid Tora ventet hun skulle føde barnet, ville hun reise til kong Harald, han var da nord på Seim, og hun var på Moster. Hun seilte så nordover på Sigurd jarls skip. De lå ved land om natten, og der fødte Tora barnet oppe på hella ved langangen; det var en gutt. Sigurd jarl øste vann over gutten og kalte ham opp etter sin egen far Håkon Ladejarl; gutten ble snart vakker og stor av vekst og lignet svært på sin far. Harald lot gutten følge moren, og de to var på kongsgårdene mens gutten var liten."

Snorre omtaler Tora konsekvent som frille og tjenestejente, noe som gir helt gale assosiasjoner. En skal huske på at Horda-Kåre var en av Harald Hårfagres gamle allierte, og at han var en slags høyere offiser ved slaget i Hafrsfjord. Når Tora hadde sin plass hos kongen, må det ha vært ledd i en bevisst politikk for å holde de to slektene i nær kontakt.


bilde

Tora hadde et forhold med kong Harald Hårfagre, sønn av Halvdan Svarte Gudrødsen og Ragnhild Sigurdsdatter. (kong Harald Hårfagre ble født ca 860 og døde ca 932.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia