David Nn
lensmann Lars Davidsen Hjortland
(ca 1595-etter 1665)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Magnhild Arnesdatter

lensmann Lars Davidsen Hjortland

  • Født: ca 1595, Skottland
  • Ekteskap: Magnhild Arnesdatter
  • Død: etter 1665, Hjortland, Hatlestrand, Kvinnherad

punktmerke   Et annet navn for Lars var Laurits Davidsen.

bilde

punktmerke  

Det ble fortalt om Lars at han slektet fra Skottland og at han var av adelsslekt. Norsk-amerikaneren H. Chr. Hjortaas forsket i dette og mente først at Lars Davidsen hørte til slekten Maxwell, men kom senere fram til at han mest sannsynlig hørte til Lawson-slekten.
Det er ikke usannsynlig at Lars (eller kanskje faren hans) kom til distriktet i forbindelse med skottenes omfattende handel med tømmer fra Vestlandet på denne tiden. Nabogården Netland hadde en brukbar havn i Netlandsvågen, og der lastet skottene trelast og tømmer i sommermånedene på 1600-tallet. Tømmeret kom både fra Netland og nabogårdene.
Iflg H. Chr. Hjortaas kom Lars (eller Laurence) til Norge og Kvinnherad ca 1613.
Om jakten på hans opphav: Se tema nr 9121 her:
http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listtema&debatt=brukar&spraak=

I tillegg til å drive Hjortland-gården og rydde Hjortås etter ødegårdsperioden var Lars lensmann i Strandebarm skiprede i årene 1650-1658.
Mens han var lensmann, ble han selv stevnet for retten av en skotte, David Abercrowie fra Edinburgh, som hevdet at lensmannen hadde vært med på å åpne en kiste som skotten hadde hatt stående i Haugshamn. De som hadde tatt imot varene fra kisten, sa at det var lensmannen som hadde gitt dem lov, mens lensmannen skyldte på tolleren, Mikkel Andersen, som ikke var til stede på det siste rettsmøtet. Det er ikke funnet dokumenter som viser hvordan saken endte.

punktmerke  Fødselsnotater:

Årstallet for hans fødsel er basert på manntallet i 1665, der han er registrert å være 70 år.

bilde

punktmerke  Hendelser

• Han bodde som gårdbruker i 1645 på Hjortland, Hatlestrand, Kvinnherad. Han drev gården sammen med svigermoren, som da var blitt enke.

• Han hadde også nabogården på Hjortås, Hatlestrand, Kvinnherad i 1647. Hjortås hadde ligget øde siden Svartedauen, og det ser ut til at Lars ryddet denne ødegården samtidig som han var bruker på Hjortland.
Eldstesønnen Tomas overtok på Hjortland, mens Jon, som var nest eldst, overtok Hjortås.

• Han bodde i 1657 på Hjortland, Hatlestrand, Kvinnherad. I skattemanntallet dette året er han ført på Hjortland sammen med sønnen Tomas. De hadde da 1 hest, 10 kyr og 6 ungdyr.

• Han bodde i 1665 på Hjortland, Hatlestrand, Kvinnherad. I manntallet dette året er han oppført som 70 år gammel.


bilde

Lars giftet seg med Magnhild Arnesdatter, datter av Arne Torkelsen Hjortland og Guri Ingebretsdatter. (Magnhild Arnesdatter ble født ca 1592.)


bilde

Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 23 sep 2017 med Legacy 7.5 fra Millennia